Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi)

Perinatoloji yüksek riskli gebeliklerle uğraşan bir bilim dalıdır ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığına bağlı bir üst ihtisas alanıdır.

Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler Bölümü; gebelik öncesi, gebelik ve sonraki lohusalık döneminde anne veya bebekte meydana gelen ve gelebilecek sorunların erken dönemde tespit edilmesi, erken tanısı ve tedavisini gerçekleştirir.

Perinatoloji, gebelik sırasında olumsuzları teşhis eden ve gerekli tedaviyi uygulayan uzmanlık dalıdır. Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar.

Perinatoloji uzmanı, diğer adıyla Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını tamamladıktan sonra 3 yıl üst ihtisas olarak Perinatoloji (Riskli Gebelik Uzmanlığı) eğitimini alır. Üç yılın sonunda yüksek riskli gebelik uzmanı yani Perinatolog ünvanı almaya hak  hak kazanırlar. Perinatoloji Bölümü eğitim ve klinik deneyimin önem kazandığı tıbbi bir bölümdür.

Biruni Üniversite Hastanesi Perinatoloji Bölümü akademik, bilimsel ve klinik tecrübelerine sahip ekip tarafından oluşturulmuştur.

Bölümümüz Dünya Perinatal Tıp standartları kapsamında hizmet vermektedir.

Yapılan Testler ve Tedaviler

• Anne karnındaki bebeklerde görülen anomalilerin (sakatlıkların) detaylı ultrason ile tanısı ve varsa tedavisi
  • Bebeklerde görülen genetik hastalıkların tanısı
  • 11 ile 14. haftalar arasında yapılan ense kalınlığı ölçümü (ikili tarama testi)
  • Bebeklerde görülen amniyotik sıvı artışının (polihidramniyos) veya azalmasının (oligohidramniyos) tanı ve tedavisi
  • Gebelik sırasında amniyosentez, kordosentez gibi yapılan her türlü müdahale
  • Bebeklerde görülen kan uyuşmazlığına bağlı komplikasyonlar ve anne karnında kan transfüzyonu (bebeğin göbek kordonuna kan verilmesi işlemi)
  • Monokoryonik (tek yumurta) ikizlerin takibi, bu ikizlere özgü hastalıkların tanı ve tedavisi (lazer, radyofrekans ablasyon, vb.)
  • Embriyo redüksiyonu (üç veya daha yüksek sayılı çoğul gebeliklerde bazı bebeklerin kalbinin durdurulması suretiyle bebek sayısının azaltılması)
  • Büyüme kısıtlılığı olan bebeklerin ultrason ve Doppler ile takibi, doğum zamanlaması ve şeklinin planlanması
  • Gebelik tansiyonu (preeklampsi) ve gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) gibi gebelikte ortaya çıkan hastalıkları tanısı ve tedavisi
  • Sistemik hastalığı (kronik hipertansiyon, kalp hastalığı, kanser vb.) olan riskli gebeliklerin izlemi
  • Plasenta previa (plasenta yani eşin rahim ağzını kapatacak şekilde aşağıya yerleşmiş olması) ve plasenta akreata (plasenta yani eşin rahim duvarına yapışık olması) gibi kanama riskinin yüksek olduğu durumların tanısı ve tedavisi.

Hangi Durumlarda Uzmana Başvurulur

Tekrarlayan gebelik kayıpları

Gebelik diyabeti ( Gestasyonel diyabet)

Hamilelik döneminde yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi