Hemoroid (Basur) Türleri ve Tedavileri

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi sonucu oluşan bir hastalıktır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir ?

Makatta ele gelen şişlik, kanama, ağrı, yanma, kabızlık ve ishal, makatta ıslaklık hissi.

Hemoroid neden oluşur?

Dar kıyafetler giymek, uzun süre çömelik pozisyonda durmak, uzun süre ıkınmak, çok ağır eşyalar kaldırmak, hareketsiz yaşam tarzı, gebelik gibi etkenler makat bölgesindeki baskıyı arttırarak hemoroid oluşumuna sebep olabilir.

Hemoroid Türleri Nelerdir?

İç ve dış hemoroid olarak üzere iki farklı hemoroid türü vardır.

Dış Hemoroid

Kaynağı makat bölgesinin dışındaki damarlar olan hemoroid türüdür. Ağrı ve şişlik belirtileri ile kendini gösterir.

İç Hemoroid

Kaynağı makat iç damarları olan ve 4 farklı evreye ayrılan hemoroid türüdür.

1. Evre: Damarlar genişlemiş fakat makat dışına çıkmamıştır.
2. Evre: Damarlar dışkılama esnasında makat dışına çıkar ve sonrasında kendiliğinden içeri girer.
3. Evre: Makattan dışarı çıkan hemoroid ancak elle itilerek içeri girer.
4. Evre: Hemoroid dışarıya çıkmıştır, hiçbir şekilde makatın içine girmez.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid tedavisi ilaçla veya cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu yöntemlere ek olarak yaşam tarzında yapılacak değişiklikler de tedaviyi olumlu yönde etkiler.
• İlaçla tedavi yöntemlerinde damar büzücü ilaçlar, makat bölgesi kremleri, fitilleri ve kremleri kullanılır.
• Bağırsak sağlığı korunmalı. Probiyotik ve lif kaynaklarından yeterince tüketilmeli.
• Dar kıyafetler uzuk durulmalı
• Uzun süreli çömelik pozisyonda kalınmamalı
• Ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalı
• Düzenli olarak egzersiz yapılmalı
• Yoğun baharatlı gıdalar tüketilmemeli.

Hemoroid-Basurun Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Skleroterapi

Genişlemiş damarlara uygulanan damar büzücü ilaçlar sayesinde damarların birbirine yapışması sağlanır. 3 ile 5 dakika içinde tamamlanır. Bazı durumlarda işlem birkaç defa tekrar edilmesi gerekebilir. Hasta işlemin ardından günlük hayatına devam edebilir.

İnfrared Koagülasyon

Kızıl ötesi ışın yardımıyla damarlar yakılarak yapılır. 3 ile 5 dakika arasında tamamlanır ve hasa aynı gün hastaneden ayrılır. Halk arasında lazer tedavisi olarak bilinir.

Bant Ligasyon Yöntemi

Hemoroid kitlesinin köküne lastik bant takılarak sıkıştırılan damarların kuruyup düşmesi sağlanır. Hastanede yatış gerekmez. Hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam eder.

Longo Yöntemi ile Basur Tedavisi

3. ve 4. evre hemoroid vakalarında bağırsağın iç kısmından alınan 2 cm’lik halka şeklinde bir dokunun alınması ve kalan dokunun birbirine zımba tekniğiyle bağlanmasıyla gerçekleştirilir. Hemoroid’i oluşturan damarların bütünlüğü bozularak kısaltılmış bağırsak iç kısmı sayesinde dışarıya sarkan hemoroid ortadan kaldırılır.

Cerrahi Hemoroidektomi (Ferguson Tekniği)

Hemoroid oluşturan damarların bistüri kullanılarak kesilip çıkarılması ve geriye kalan dokunun dikiş atılarak tekrar bütünlüğünün sağlanması yoluyla gerçekleştirilir. Dikişle yapılan bir işlem olduğu için diğer yöntemlere nazaran daha ağrılı bir sürece neden olabilir.

Ultrasonik Hemoroidektomi

Çok sık tercih ettiğimiz bu yöntem ultrasonik dalgalar kullanılarak minimum seviyede doku hasarıyla ve çok daha az ağrıyla gerçekleştirilir. Ultrasonik dalgalar ile damarlar yakılarak alınır. Dikişsiz ve kansız yapılır.

Lazer Hemoroidolizis

Ağrısız, kanamasız, kısa süren ve güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem için uygun vakalarda ağrısız, kanamasız, kısa sürede uygulanabilen güvenli bir tedavidir. Ekibimiz tarafından başarıyla gerçekleştirilen etkili bir tedavi yöntemidir.