Sağlığını Düşün”    Kalp sağlığınızı korumak için düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve periyodik sağlık kontrollerinizi aksatmayın.
Narın Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bilim dünyasında “Punica granatum L.” olarak bilinen narın faydaları, kalp ve damar sağlığından, soğuk algınlığından korumaya kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Meyve, folik asit, fosfor, potasyum, çinko, sodyum demir, C vitamini, lif, B-6 ve K vitamini bakımından zengindir.

Antioksidan yapısı ile bilinen nar, hem ekşiyle tatlıyı aynı anda yaşatan tadıyla salatadan içeceklere, tatlılardan yemeklere kadar birçok besinde ve kültürde kendine yer bulur. Öyle ki, narın faydaları, dünya üzerindeki birçok kültürde farklı şekillerde bilinmektedir. Antik çağlardan beri keyifle tüketilmektedir.

Nar, sadece meyve olarak değil bitki olarak da sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Meyvenin kökleri, çiçeği, kabuğu ve çekirdeği de sağlık alanında çeşitli hastalıkların tedavisinde ve ilaçlarda kullanılmaktadır.

Narın Faydaları Nelerdir?

Narlar; eşsiz tadı, canlı kırmızı rengi sağlığa faydaları ile bilinir. Bu muhteşem meyvelerin antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olması, onları sağlık yararlarıyla dolu bir süper gıda haline getirmektedir.

Narın faydaları

Narın faydalarının ilki, içerdiği yüksek C vitamini ile bağlantılıdır. C vitamini sayesinde meyve, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi hastalıklardan korur. Tek bir nar suyunun, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 40’ından fazlasını karşıladığı bilinmektedir.

Nar, serbest radikallere karşı korunmaya ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olan ellagik asit ve antosiyaninler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu sayede, sizi grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korurken, serbest radikallerin cildinizde yaratacağı hasarı da engeller.

Anti-inflamatuar özelliğe de sahip olan nar, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Böylece, iltihaptan kaynaklanan veya iltihaba neden olabilen artrit ve diyabet gibi birçok kronik hastalığa iyi gelir.

Narın faydalarının bir diğeri ise tansiyonu düşürmeye yardımcı olmasıdır. Meyve, içerdiği polifenoller sayesinde kan akışını iyileştirir kan basıncını düşürür. Böylece, kalp hastalığı riskini azaltır. Yapılan araştırmalar nar suyu içmenin kalp hastalığı için bir risk faktörü olan LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Son olarak narlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan lif bakımından zengin meyvelerdir. Buna göre, yiyeceklerin parçalanmasına ve sindirilmesine katkıda bulunabilir.

Nar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

“Nar neye iyi gelir?” sorusunun yanıtı oldukça geniştir. Meyvenin içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde anemiden tansiyona kadar birçok hastalığın riskini azaltmanıza yardımcı olur. İçerdiği besinlerle unutkanlığı azaltırken, kanser hücreleriyle savaşır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkan meyvenin, riskini azalttığı ve/veya tedavisini desteklediği hastalıklar şunlardır:

  • Anemi
  • Sarılık
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Unutkanlık
  • Kanser
  • Diyabet
  • Tansiyon
  • Kolesterol
  • Artrit
  • Osteoartrit
  • İshal
  • Kabızlık
  • Cilt hastalıkları
  • Ağız ülseri
Nar hangi hastalıklara iyi gelir

Narın Besin Değeri Nedir?

Orta büyüklükte bir narın ortalama besin değerleri şu şekildedir:

  • 234 kalori
  • 3,3 gram yağ
  • 8,4 miligram sodyum
  • 29 gram karbonhidrat
  • 11,3 gram lif
  • 38,6 gram şeker
  • 4,7 gram protein
  • 666 miligram potasyum
  • 0,8 miligram demir
  • 28,8 miligram C vitamini
  • 46,2 miligram K vitamini
  • 107,2 mikrogram folik asit

Meyve, B-6 gibi diğer birkaç önemli besin maddesini de içerir. Günde bir kez orta büyüklükte bir nar tüketmek, günlük folik asit ihtiyacının yüzde 15’ini, tiamin ihtiyacının yüzde 9’unu, B-6 vitamininin yüzde 9’unu ve önerilen potasyum alımının yüzde 10’unu karşılayarak narın faydalarından yararlanmanızı sağlar.

Nar Nasıl Tüketilir?

Kesme işlemine başlamadan önce alanı hazırlamalısınız. Nar suyu inatçı lekeler bırakabilir, bu nedenle temizlenmesi kolay bir yüzey üzerinde çalışabilir ya da çalışma alanınızı kağıt havlu ile kaplayabilirsiniz.

nar nasıl tüketilir

İlk olarak, narın tepesini, yani hafifçe çıkıntı yapan ve bir tacı andıran kısmını keserek başlayın. Bu, meyvenin iç kısımlarını ortaya çıkarır ve çentik atmayı kolaylaştırır. Ardından, narın kabuğunu doğal çıkıntıları boyunca tepeden aşağıya doğru çizin. Tipik olarak, bir narın beş ya da altı bölümü olacaktır.

Narın çıkıntılarını çizdikten sonra, meyvenin çekirdekleri zar ve kabuktan parmaklarını kullanarak yavaşça ayırın. Artık lezzetli bir öğün ile narın faydalarından yararlanabilirsiniz, afiyet olsun.

Bu içerik, Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze ÇAKALOĞLU tarafından yazılmıştır.