UYKU MERKEZİ

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlikle birlikte obezite/aşırı kilo giderek yaygınlaşmakta. Bununla birlikte de uyku apne sendromu daha sık duyulmaya başladı. Uyku apne sendromu uyku sırasında solunumun sık sık kesilmesi ile birlikte seyreden bir hastalıktır. Uyku apne sendromunda hastalar genellikle horlama, boğularak uyanma veya partnerin şahit olduğu uykuda nefes duraklamaları, gece sık uyanma, sabah yorgun uyanma, gün içinde aşırı uyku hali, dikkat eksikliği gibi şikayetler bildirir. Uyku apne sendromunun varlığı ciddi kalp rahatsızlıkları, dirençli yüksek tansiyon, beyin felci, kalp krizi, diyabet kontrolünde güçlükler vb gibi pek çok duruma yol açalabilir. Bu neden olacağı ciddi durumlar nedeniyle uyku apne sendromunun erken tanınması ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Uyku apne sendromunun tanısını koymak için, bir gece hastanede yatırılarak polisomnografi ismi verilen uyku testinin yapılması gerekir. Gece uyku süresince, uyku teknisyeni tarafından hasta hazırlanır. Baş, göz çevresi, burun, çene, bacak, göğüs, karın bölgesine bağlanan sensörlerle uyku kaydı oluşturulur. Buna göre hastanın gerçekten uyuyup uyumadığı, uykunun derinleşip derinleşmediği, uykuda nefes duraksamaları olup olmadığı, oksijen seviyesinin ne olduğu, sık uyanma veya sık bacak hareketleri olup olmadığı gözlenir. Yaklaşık 6-8 saatlik bir uyku kaydı sonrasında sabah 06:00-08:00 arasında hasta uyandırılarak, uyku testi sonlandırılır ve hasta evine veya işine dönebilir. Test sonucu değerlendirilip uyku uzmanı tarafından raporlandıktan sonra hastaya bilgi verilir. Eğer bu sonuca göre orta/ağır Uyku Apne Sendromu olduğu tespit edilmiş ise, hastaya ikince gece veya cihaz basınç ayarlama testi denilen ikinci bir uyku testi için randevu verilecektir. Cihaz basınç ayarlama testi Uyku Apne Sendromu tanısı almış hastalara uygulanır. Yine gece boyunca uykunuz gözlenir, ancak bu sırada burnu veya ağız-burnu kaplayan bir maske yoluyla hastaya belirli basınçta hava solutularak nefes kesilmeleri önlenir. Test sonuçları değerlendirildikten sonra hangi cihazı hangi basınçlarla kullanmak gerektiğine dair bir rapor düzenlenerek hastaya iletilir. Nadiren, tek gecede uygun cihaz ayarları saptanamayabilir. Bu durumda farklı cihaz veya farklı basınçlarla tekrar çalışması yapmak gerekebilir.

Uyku apne sendromu tanısı alan bir bireyin, uygun tedavi sonrası horlaması kesilir veya çok azalır, gece uykusunu daha verimli geçirir, sabah dinlenmiş uyanır, gün içindeki uykululuğu azalır ve en önemlisi de kalp, beyin başta olmak üzere uyku apne sendromunun tehdit ettiği yaşamsal bazı organlarımızda gözlenecek hastalıkların riski de azaltılmış olur. Bu nedenle uyku apne sendromunu erken tanımak ve tedavi etmek için uyku merkezine başvurulması önerilir.