Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, sosyal medya aracılığıyla dünyada trend olan Dubai çikolatasında kullanılan antep fıstıklarına ilişkin uyarılarda bulundu.
Antep fıstığında oluşabilen küf ve aflatoksinin, insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyleyen Çakaloğlu, kronik maruziyet halinde karaciğer kanseri riskinin arttığını ifade etti.
Merdiven altında üretilen Dubai çikolatasının bu zararlı bileşenleri barındırabileceğini belirten Çakaloğlu, “Dubai çikolatasında antep fıstığındaki küf ve aflatoksin sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve karaciğer kanseri riskini artırıyor” ifadelerini kullandı.
“Kronik Aflatoksin Maruziyeti Karaciğer Kanseri Riskini Artırıyor”
Aflatoksinin Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus gibi küf türleri tarafından üretilen toksik bir bileşik olduğunu aktaran Çakaloğlu, bileşenin karaciğer üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini vurguladı.
Çakaloğlu, merdiven altında üretilen Dubai çikolatasının antep fıstığında bulunabilen zararlı bileşenlerin insan sağlığına etkileri üzerine şunları söyledi:
“Aflatoksin maruziyeti, akut ve kronik zehirlenmelere yol açabilir. Akut zehirlenme durumunda karaciğer hasarı, sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve ölüme kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kronik maruziyet ise karaciğer kanseri riskini artırır, hepatosellüler karsinom gelişiminde rol oynar. Bunun yanı sıra, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara karşı vücut direncini zayıflatır. Büyüme geriliği ve beslenme yetersizlikleri gibi sorunlara da yol açar.
Küfler ise toksik etkilerinin yanı sıra alerjik reaksiyonlara, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi enfeksiyon riskleri oluşturur.”
“Tüketiciler Dubai Çikolatasının Görünümünü ve Kokusunu İncelemeli”
Antep fıstığı gibi kuruyemişlerde küf ve aflatoksin oluşumunu engellemek için doğru hasat, kurutma, depolama ve işleme yöntemleri son derece önemli olduğunu belirterek, merdiven altında üretilen Dubai çikolatasında kullanılan antep fıstıklarına karşı uyardı.
Çakaloğlu, “Antep fıstıklarının nemli ortamlardan uzak tutulması, uygun sıcaklık ve nem seviyelerinde saklanması gerekiyor. Tüketiciler ise ürünlerin görünümünü ve kokusunu incelemeliler. Küflü veya garip kokulu fıstıkları tüketmemeliler” tavsiyesinde bulundu.
Aflatoksin Hangi Besinlerde Bulunur?
Son dönemde Dubai çikolatası tarifleri oldukça popüler hale gelmesiyle gündeme gelen aflatoksin; fıstık ezmesinde, yer fıstığında, bademde, fındıkta, cevizde, incirde, zeytinde, arpada, pirinçte ve mısırda bulunabilir.
Nemli ortamlarda bulundurulan gıdalarda küfün gelişme ihtimali artar. Küf, aflatoksinin oluşmasındaki en önemli nedendir. Ancak her küflü gıdada bu bileşenin bulunduğundan söz edilemez.