Brokoli, insan sağlığı için en faydalı sebzelerden birisidir. Yapılan bilimsel araştırmalar brokoliyi süper besin olarak bildirmektedir.
Faydaları çok fazla olan brokoli başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen, iltihabı azaltan çok sayıda faydalı bileşen içerir. Bu özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir ancak en ideal pişirme yöntemi buharda pişirme olarak kabul edilmektedir.
Brokoli, belli belirsiz bir minyatür ağaca benzeyen yeşil bir sebzedir. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Vitamin ve mineral değeri çok zengin olan brokoli aynı zamanda vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen çok sayıda güçlü antioksidan içerir.
Üç ana brokoli çeşidi vardır:
Kabak brokoli
Filizlenen brokoli
Mor karnabahar – ismine rağmen bir tür brokoli
Brokoli, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Çok çeşitli vitaminler, mineraller, lif ve diğer biyoaktif bileşik bakımından zengindir.
Brokolinin antioksidan içeriği, insan sağlığı için ana nimetlerinden biri olabilir Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını engelleyen veya nötralize eden moleküllerdir. Bu, iltihaplanmanın azalmasına ve genel bir sağlık koruyucu etkiye yol açabilir. Brokoli, sindirim sırasında sülforafan adı verilen güçlü bir antioksidana dönüştürülen bir bileşik olan yüksek seviyelerde glukorafanine sahiptir.
Brokoli ayrıca, oksidatif stresi ve gözlerdeki hücresel hasarı önleyebilen lutein ve zeaksantin antioksidanlarını ölçülebilir miktarda içerir.
Bir tabak çiğ brokolinin besin değerli aşağıdaki gibidir.
Karbonhidrat: 6 gram
Protein: 2.6 gram
Yağ: 0.3 gram
Lif: 2.4 gram
C Vitamini: RDI’nin %135’i
A Vitamini: RDI’nin %11’i
K Vitamini: RDI’nin %116’sı
B9 Vitamini (Folat): RDI’nin %14’ü
Potasyum: RDI’nin %8’i
Fosfor: RDI’nin %6’sı
Selenyum: RDI’nin %3’ü
*RDI Günlük alınması gereken besin değeri
BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharlama en az olumsuz etkiye sahip görünüyor Yine de çiğ veya pişmiş brokoli mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Sadece yarım fincan (78 gram) pişmiş brokoli, referans günlük alımın (RDI) %84’ünü sağlar.
Brokoli, zengin, çoklu vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Farklı pişirme yöntemleri sebzenin besin bileşimini etkileyebilir, ancak brokoli ister pişmiş ister çiğ olsun diyetinize sağlıklı bir katkı sağlar.
BROKOLİ NASIL YIKANMALIDIR?
Brokoliyi tüketmeden önce 10 dakika sirkeli suda bekletmek ve sonrasında temiz duyla yıkamadan önce tüketmek gerekmektedir.
VÜCUTTAKİ İLTİHABİ AZALTIR
Brokoli, vücut dokularındaki iltihabı azalttığı gösterilen çeşitli biyoaktif bileşikler içerir. Bireysel olarak önemli faydalar sağlayan bu bileşikler, sinerjik olarak da etki gösterdiğinde insan sağlığı için önemli faydalar sağlar. Brokolide bulunan bir flavonoid olan kaempferol, güçlü anti-inflamatuar etkiye sahiptir.
KANSERDEN KORUR!
Brokoli gibi turpgillerden sebzeler, belirli kronik hastalıkların neden olduğu hücre hasarını azaltabilecek çeşitli faydalı maddeler içerir. Yapılan araştırmalar brokoli gibi turpgillerden sebze yemenin belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Brokolinin etkili olduğu kanser türleri aşağıdaki gibidir.
Meme Kanseri
Prostat Kanseri
Mide Kanseri
Kolorektal Kanserler
Böbrek kanseri
Mesane Kanseri
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNÜ DESTEKLER
Brokoli diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü destekler. Brokolinin zengin antioksidan içeriği sayesinde insülin direnci ve pankreas hücre hasarının azalmasına yardımcı olur.
KALP SAĞLIĞININ KORUNMASINDA ETKİLİDİR
Birkaç çalışma, brokolinin kalp sağlığını çeşitli şekillerde destekleyebileceğini göstermektedir.
Yüksek “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin kalp hastalığı için başlıca risk faktörlerini oluşturur. Yapılan araştırmalar trigliseritlerin ve “kötü” LDL kolesterolün önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. Brokolideki belirli antioksidanların genel kalp krizi riskinizi ortadan kaldıran etkiye sahiptir.
SİNDİRİM SİSTEMİ VE BAĞIRSAKLARIN DÜZENLİ ÇALIŞMASINI SAĞLAR!
Brokoli, sağlıklı bağırsak fonksiyonunu ve sindirim sağlığını destekleyebilen lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Bağırsak düzenliliği ve kolondaki güçlü Brokoli gibi lifle ve antioksidan bakımından zengin besinleri tüketmek korumada bir rol oynayabilir sağlıklı bağırsak fonksiyonunu
BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLER!
Brokolide bulunan bazı besinler ve biyoaktif bileşikler, zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir ve sağlıklı beyin ve sinir dokusu işlevini destekler. Aynı zamanda kaempferol maddesinin felç gibi beyin hasarı insidansını ve nöral doku iltihabını azalttığı tespit edilmiştir.
C VİTAMİNİ İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR!
C vitamini, bağışıklık fonksiyonu için en temel bileşenlerden biridir. C vitamini de çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Yarım fincan (78 gram) pişmiş brokoli porsiyonu, bu vitamin için RDI’nin %84’üne sahiptir.
Brokoli, iltihabı azaltmak, kan şekeri kontrolünü iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek ve kalp sağlığını geliştirmek gibi çeşitli şekillerde sağlığınızı iyileştirebilecek, besin açısından zengin bir sebzedir. Ancak, iyi sağlığın tek bir gıdadan gelmediğini unutmayın. Brokoli, optimal sağlığa katkıda bulunabilecek sayısız sağlıklı gıdadan yalnızca biridir. Bu besleyici sebzeyi sağlıklı, dengeli beslenmenize dahil etmek, sağlık hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olabilir.